GEBOORTE VAN NIEUWE VRIENDSCHAP: KATHARSIS IN NOORDZEE EN DE MAGIE VAN IKAT GEWEVEN SJAAL….

IKAT

IKAT

Wat een schitterende Indian Summer. Ik hou van deze tijd. De geur van fruit en hooi in de lucht. De nevelige lichtval. De barmhartige hitte, die niet dood slaat. Ik krijg een nieuwbakken vriend te eten. In de vakantie voorgebakken. Nu maar kijken of het vuur der vriendschap dit zoete broodje zal afbakken. Vooralsnog vis ik hem om vijf uur van het station. Allereerst is het hondje aan de beurt. We spoeden ons naar de Wassenaarse Slag voor een mooie wandeling door de duinen en langs het strand.

Unknown-7

Bovenop het laatste duin zien we de zee zien aanlokkelijk glinsteren. ‘Oh’, hoor ik naast me,’ Had ik maar zwemspullen bij me, dan sprong ik er in.’ ‘Wat kan jou het schelen,’ antwoordt Heks, ‘Je mag mijn sjaal wel lenen als handdoek….’

Unknown-8

Mijn kompaan kijkt bedenkelijk naar het zomerse wapperding om mijn hals. Daar krijg je nog geen been mee droog, lees ik zijn gedachten. We strijken neer aan de vloedlijn en gooien een balletje voor Ysbrandt. Spatterend en spetterend duikt het varkentje erachteraan. Oh, wat ziet dat er heerlijk uit.

images-48

Niet veel later springt mijn gezelschap overeind en trekt wat kleren uit. ‘Ik ga er in’, verkondigt hij. Heks komt net onder de douche vandaan en zit geurig en kleurig knap te zijn. Maar heb ik wel zin om mooi te zijn vandaag? Niet speciaal. Het leidt maar af van de ware dingen des levens. Heks heeft meer zin in echt.

704

‘Ach wat’, besluit ik,’ Ik ga mezelf niet zitten kwellen hier, wat kan het schelen!’ Dus ook Heks neemt een duik. Het water is heerlijk! Ysbrandt zwemt enthousiast mee.

Het hondje houdt het niet zo lang vol en gaat terug het strand op. Vanuit de verte zie ik hem allemaal dingen doen, die hij niet mag. Zoals de bal kapot bijten en begraven. Hij neemt het eens lekker van.

707

Ik laat me achterover vallen in de golven. Heerlijk om zo op mijn rug te drijven in deze oersoep. Dit vruchtwater van onze Grote Moeder. Ik ben weer zestien, zeventien hooguit. Verliefd op deze grijze watermassa. In aanbidding voor die oerkracht. Als ik weer ga staan zie ik mijn metgezel in volle overgave hetzelfde doen.

images-47

Mijn haar is in een zanderige strobol veranderd, mijn make-up hangt aan mijn kin. Ontdaan van alle maskers tijdens deze wederdoop.

Later op een terrasje delen we onze ervaring. Er gaat een katharsische werking uit van zo’n plons in dit enorme zoutbad. Een fysieke, emotionele, religieuze en mentale reiniging….. En dat allemaal gratis en voor niets!

Ook bespreken we de ongekende mogelijkheden van mijn zomersjaal. Dit mysterieuze stuk textiel heeft toch maar mooi twee mensen afgedroogd! Het geheim zit in de dubbele laag, waaruit de doek is opgebouwd. En volgens mij spelen ook de Ikat geweven motieven een magische rol, maar dat is natuurlijk Heksenkletspraat…….

images-49

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s