‘Gloria, in het veld zit Theo!’ Koreaans kinderkerstdiner in Huize Heks. Oude tradities in een nieuw jasje en nieuwe tradities op de koop toe!

Heks met neven en nichten, koreaans fondue, kerstdiner, lekker lachen

Vorig jaar is er een nieuwe traditie geboren. Nu kun je natuurlijk pas spreken van een traditie, als er herhaling optreedt. Dus eigenlijk is er pas dit jaar echt sprake van traditie. We hebben het ook officieel afgesproken aan het eind van de avond: Elk jaar in de kerstvakantie Koreaans fonduen bij Tantetje Heks door neven en nichten en een incidentele adoptie neef!

Heks met neven en nichten, koreaans fondue, kerstdiner, lekker lachen

In de kerstvakantie werken deze jonge familieleden bij mijn broer in het vuurwerk. Ze sjouwen zich het apelazerus en hebben nauwelijks vrije tijd. Behalve één avond. De zondagavond tussen kerst en oudjaar zijn alle winkels gesloten. In hun werkkloffie haasten ze zich dan naar Huize Heks om zich eens goed te laten verwennen.

Heks met neven en nichten, koreaans fondue, kerstdiner, lekker lachen

Heks heeft al een lekkere pan bouillon gekookt, maar het snijwerk krijgt ze vandaag niet voor elkaar. Geen probleem. De jongelui storten zich en masse op snijplanken en schalen. Binnen een kwartier staat alles klaar en kunnen we aan de borrel met hapjes. Door al dat werken hebben ze een zeer gezonde eetlust, dat kan ik je wel vertellen. Het duurt dan ook niet lang, voordat we aan tafel gaan.

Heks met neven en nichten, koreaans fondue, kerstdiner, lekker lachenHeks met neven en nichten, koreaans fondue, kerstdiner, lekker lachen

Het is een genot om hen zo bezig te zien. Vol enthousiasme worden de schalen leeggemaakt. Mijn oudste neef gaat zich te buiten aan een geweldig heet sausje. De anderen vinden het ook lekker, maar hij lepelt het zo naar binnen! Een echte neef van zijn tante, ik ben ook dol op pikant!

Heks met neven en nichten, koreaans fondue, kerstdiner, lekker lachen Heks met neven en nichten, koreaans fondue, kerstdiner, lekker lachen

Wat een rijkdom, zo’n tafel met jongelui. Ik voel me een gezegend mens vanavond. Ik word weer eens goed bijgepraat over hun drukke leven. Wat zijn ze alweer groot. Waar blijft de tijd, dat ik verkleed als cowgirl met een paar kleine indianen naar een tentoonstelling in Volkenkunde over Native Americans ging? Voor mij is het als de dag van gisteren, maar de kids herinneren zich er niets meer van.

‘Wel weet ik nog, dat we altijd eerst naar de Australische ijswinkel gingen, als we kwamen logeren, tante Heks’, zegt een van hen. ‘En dan direct door naar de fopwinkel.’ Ze beginnen op te sommen, wat we daar allemaal op de kop tikten. Nepsigaretten, kunstdrollen, suikerklontjes met spinnen. Er rouleert nog een grote plak levensechte kots in de familie afkomstig uit de koker van Heks.

Heks met neven en nichten, koreaans fondue, kerstdiner, lekker lachen

‘De fopwinkel is opgeheven’, zeg ik. Ze kijken teleurgesteld. Ik begrijp het. Sommige dingen mogen nooit veranderen. De Australiër moet gewoon dat lekkere ijs blijven verkopen, na het eten moeten we iets flaneren ( familieterm voor flamberen afkomstig van een nichtje op jeugdige leeftijd) en de fopwinkel mag er niet mee ophouden…..

Vanavond wordt er natuurlijk geflambeerd, wat dacht je!

En gelukkig hebben we ook weer een nieuwe traditie. Een Koreaanse Kerstdiner in Huize Heks voor neven en nichten. ‘Halleluja’ en ‘Glohohohoria, in het veld zit Theo!’ (verbastering van In Excelsis Deo door een neefje op jeugdige leeftijd)

Heks met neven en nichten, koreaans fondue, kerstdiner, lekker lachen

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.