Ysbrandt en de ballen van de wijkagent…..Een trieste geschiedenis, die al veel hilariteit heeft veroorzaakt

Vandaag was het een snotterfestijn in huize heks. De griep heeft me in zijn ijzeren greep. Al dagen bel ik alles af, ik voelde me zelfs te ziek om naar de dokter te gaan.

Dan is er natuurlijk mijn hondje. Die laat zichzelf niet uit. Gisteren was ik nog met zekere overmoed naar buiten gegaan met hem, maar ik voelde de winter mijn longen in slaan. En dat vonden mijn longetjes niet leuk. Maar het is niet altijd makkelijk om iemand te vinden, die dat varkentje even meeneemt.

Afbeelding 2
Kom op , gooi die bal eens…

Gelukkig woont een grote vriend van Ysbrant hier om de hoek, een enorme Duitse herder met een flapoor, Carlos. Zijn baasje is weer een goede vriend van mij. En gisterenavond en vanmiddag is Ysbrandt met hen mee geweest. Feest natuurlijk! Als de twee vrienden samen zijn gelden er andere regels. Ze gaan zich enorm voor elkaar uitsloven. Ysbrandt, de kattenvriend, jaagt achter zijn eigen roedeltje katten aan door het huis: ‘Kijk mij eens stoer doen!’  En tijdens de wandelingen misdraagt Carlos zich….

Al  ruim voor hij thuiskomt hoor ik Ys tekeer gaan op straat:’Vrouw, ik kom er aan! Wraf!’ En ik krijg een heel druk en tevreden hondje terug. Hij heeft avonturen beleeft met zijn grote vriend! Terwijl mijn buurman en ik nog iets drinken samen, ligt Carlos als een enorme harige sfinx mijn katten te observeren, althans, degenen die zich vertonen. Hij vind dat toch spannend! Elke avond loopt hij met zijn baasje langs mijn huis. Dan zit er altijd wel een kat op het dak hem flink uit te dagen. En nu zit hij er met zijn neus bovenop!

Maar hij houdt zich altijd rustig, hetgeen niet bepaald van Ysbrandt kan worden gezegd. Als Carlos er is moet ik hem vaak streng toespreken en menigmaal eindigt hij in zijn bench met de deur dicht.

Afbeelding 4
rennen, rennen, rennen als een gek

Morgen komt ome Frogs het varkentje ophalen: Weer feest! Frogs is de suikeroom van Ys, die twee hebben een hele sterke band. Ys is stapeldol op zijn oompje. Als ik zijn naam al noem wordt hij helemaal wild en als Frogs op reis is, wat nogal eens gebeurt, dan mist Ys hem echt. Soms heb ik Frogs aan de telefoon, die ik altijd op speaker heb staan vanwege de zwaartekracht en en een pijnlijke arm. Opeens staat dan varkentje naast me met een doordringende blik.Alsof hij wil zeggen:’Geef mij hem nu maar even…’

Ach, mijn hondje, zo’n goed hondje. Als ik ziek ben is hij altijd extra beschermend. Je komt dan echt niet zomaar in mijn buurt. Nou ja, hij heeft ook een zekere reputatie natuurlijk. Vraag maar aan Brigadier Wijkagent. Het is alweer jaren geleden en tijd heelt alle wonden. Maar ik denk niet dat Brigadier Wijkagent die bewuste zaterdagmorgen, toen mijn hondje hem in zijn ballen beet, ooit nog zal vergeten.

Afbeelding 3
nog een keer, nog een keer

En hij had het nog helemaal aan zichzelf te danken ook! Hij negeerde mijn instructies, liep recht op mijn hond af, nadat hij hem eerst helemaal over de zeik had gejaagd door een half uur achter elkaar aan te bellen….Ik zal het beeld ook nooit vergeten. Ys hief zijn enorme kop, hij bestaat voor de helft uit hoofd, en hap, zo vlug. Het was voorbij voordat ik het wist. En Brigadier Wijkagent?

‘Au, hij bijt in mijn zak, hij bijt in mijn kloten’, enigszins op zijn Katwijks. Ja, wat doe je dan? IJszak erop? Gek genoeg heeft hij nog een half uur met me zitten praten over datgene waar hij eigenlijk voor kwam….

Daarna kreeg ik toch problemen, hij dreigde mijn hond weg te laten halen. Gelukkig was de hondenbrigade van de politie het daar helemaal niet mee eens. Hij had daar al toegegeven, dat hij niets over honden wist en mijn bevelen in de wind had geslagen.

De arme man is echter zo gepest door zijn collega’s, dat hij er een emotioneel trauma aan heeft overgehouden. Aldus de hondenbrigade. Ja, daar kan Ysbrandt dan natuurlijk ook niets aan doen. Hij heeft alleen maar lichtjes zijn tanden gezet in een plek, die in de mannelijk pikorde tot veel jolijt leidt. Nou ja, iedereen moet eigenlijk altijd vreselijk lachen om dit verhaal. Dat is het gekke. Jong, oud, man, vrouw, alle nationaliteiten. Het is gewoon universeel grappig blijkt.

Mijn hondentrainers, de Roedel, ik zal een linkje toevoegen, noemen hem de ballenbijter. En er zijn moslimjongeren hier in de buurt, die bij het zien van Ys hun hand op hun hart leggen en zeggen: ‘Respect!’

Het is me er eentje, Ysbrandt. Maar voor mij is hij goud. Ik kan bij nacht en ontij over straat, zolang hij maar naast me loopt. Hij is zeer waaks, je komt hier niet onopgemerkt binnen. En mocht je al binnen staan en je bent niet uitgenodigd, dan heeft hij altijd nog zijn castratietechnieken achter de hand.

Afbeelding 12
even bijkomen

Bovenal is het mijn maatje, al 8 jaar delen we lief en leed. We zijn bijna altijd samen. Nu ik ziek ben komt hij af en toe met zijn voorpoten op het bed, daar ligt de grens, om te kijken hoe het met me is. Hij geeft kopjes (van de katten geleerd) aan mijn voeten en houdt me nauwlettend in de gaten. Het is geen allemansvriend. Hij moet je eerst kennen en dat duurt gewoon even. Maar als hij je in zijn hart sluit dan is dat voor het leven. En dan ben je een gelukkig mens, zoals ik, met zo’n trouwe, loyale viervoetige vriend.

De foto’s zijn van Rik van Boeckel, genomen tijdens 1 van de vele wandelingen en balgooisessies met varkentje. …..Zie je wat een grote kop hij heeft in vergelijking met zijn lijf?

Een gedachte over “Ysbrandt en de ballen van de wijkagent…..Een trieste geschiedenis, die al veel hilariteit heeft veroorzaakt

  1. Hallo ik zag je vandaag in het v.d.Werfpark waar ik liep met Guus, ik heb nog heel wat vragen aan je, misschien kunnen we mailen, mijn adres is …. groet, Dorine

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.