Grace Jones zingt de sterren van de hemel in Heks’ hart. Haar versie van ‘La vie en rose’ is helemaal bij me binnen gekomen. Al dagen riedel ik haar na. ‘Lohohohovelyhihihihi!’ uit mijn mond klinkt toch meer als gejammer. Jammer. Ik moet nog flink oefenen…….

‘Heks, je klinkt veel beter dan vorige week,’ de Don zit lekker op zijn praatstoel. Vanouds zitten we eindeloos te klessebessen aan de telefoon. ‘Ik ben met liefdesmeditatie bezig. En vandaag ging het gewoon heel goed. Ik voel echt een enorm verschil. Ik ben voornamelijk bezig mezelf op de kaart te zetten. Het effect is dramatisch!’

‘Ik hoor het, ik hoor het aan je, Heks,’ de Don is blij. Vorige week zat Heks er echt heel anders bij. En dan is Groningen opeens een heel end weg. Eventjes langs waaien is er dan niet bij. ‘Ik ben van plan binnenkort weer eens langs te komen,’ vervolgt mijn oude vriend. Ha, gezellig.

Zodra ik weer in mijn hart ben is alles in orde. Daar is het goed toeven. Daar ben ik thuis. En het is echt maar een ademhaling bij me vandaan. Soms vergeet ik dat. Dan vlieg ik woest vloekend in een baan om de aarde. De centrifugale kracht van mijn nijd gooit alles in de strijd en voor ik het weet ben ik verder van huis dan ooit.

‘Kom een keertje naar Groningen, schat,’ nodigt de Don me vervolgens uit. Heks begint heftig te protesteren. Ik moet er eventjes niet aan denken, ik ben nog aan het bijkomen van mijn vakantie. Opbouwen naar een nieuwe piekervaring is er echt niet bij nu.

‘uh, uhhhhuh….. probeer ik me eruit te wurmen. ‘Geen pressie, lieverd, we hebben het er wel over als ik in Leiden ben,’ stelt hij me snel gerust.

Hij weet als geen ander, hoe het is om zonder energie in een bijzonder pijnlijk lijf jezelf in de lucht te houden. ‘Ik ben ook bezig, Heks, om meer naar buiten te gaan,’ vertelt hij me tenslotte, ‘Ik ga een strippenkaart nemen bij een filmhuis. Ze hebben ook een middagprogramma.’

Heks zit ook vol goede ideeën.  En het blijft niet bij voornemens. Sommige dingen breng ik nu al enige tijd in praktijk. ‘Ik wil niet meer terug die put in, Don. Dat ga ik echt niet trekken. Dat overleef ik niet.’ Mijn vriend heeft ook een hele zware periode achter de rug. ‘Dat heb ik ook, Heks. Alle zeilen moeten nu bij.’

‘Maar het feit dat we erdoorheen zijn gekomen geeft ook aan, dat we ijzersterk zijn,’ pleit ik voor onszelf, ‘Menig ander had zichzelf iets aangedaan onder dezelfde omstandigheden.’ Heks vindt dat we wel een schouderklopje verdiend hebben.

Een zachte zuiderwind waait door mijn hart. Een lief briesje. Grace Jones zingt ‘la vie en rose’ op de achtergrond. Het zit al dagen in mijn hoofd. Een heel goed omen.

‘Ik heb die documentaire over Grace gezien,’ verzucht de Don, ‘maar ze hebben haar geen recht gedaan. Haar hele modeverleden hebben ze links laten liggen, alsmede bepaalde filmrollen. Die vrouw is een stijlicoon en dat is de maker voor het gemak maar eventjes vergeten. Puh!,’ spuugt hij verontwaardigd, ‘Schandalig!’

Heks zag Grace afgelopen vrijdag op de bejaardenzender ONS. Een herhaling van Toppop uit 1977. In een psychedelisch decor, in elkaar geknutseld door iemand met een ongetwijfeld wagonlading LSD in zijn of haar klep, staat de grande dame te zingen. Een eenvoudige avondjapon valt over haar afwezige boezem.

Geen priemende opblaasprammen in je gezicht. Een elegant lang lijf met haar markante piepjonge gezicht erboven. Een klein knalgeel lijntje siert de scheiding in heur haar. En dan die stem! Fantastisch!

La Vie En Rose

 Grace Jones versie;

Des yeux qui font baisser les miens

Un rire qui se perd sur sa bouche

Voilà le portrait sans retouche

De l’homme auquel j’appartiens

Quand il me prend dans ses bras

Il me parle tout bas

Je vois la vie en rose

Il me dit des mots d’amour

Des mots de tous le jours

Et ça me fait quelque chose

Il est entré dans mon coeur

Une part de bonheur

Dont je connais la cause

C’est lui pour moi

Moi pour lui

Dans la vie

Il me l’a dit, l’a juré pour la vie

Et dès que je l’aperçois

Alors je sens en moi, mon coeur qui bat

When he takes me in his arms

And whispers love to me

Everything’s lovely

It’s him for me and me for him

All our lives

And it’s so real what I feel

This is why

Et dès que je l’aperçois

Alors je sens en moi, mon coeur qui bat

La vie

La vie en rose, la vie en rose

Ohh, la vie

La vie en rose

La vie en rose, la vie en rose

La vie en rose, la vie en rose

La vie en rose, la vie en rose

La vie en rose, la vie en rose

Je t’aime voir toujours

 

originele tekst van Piaff`;

C’est toi pour moi, moi pour toi dans la vieIl me l’a dit, l’a juré pour la vie

Et dès que je t’aperçois

Alors je sens dans moi

Mon cœur qui bat

La la, la la, la la

La la, la la, ah la

La la la la

 

Songwriters: Edith Piaf