Baby’s stelen alsof het niets is. Voor een paar rotcenten. Het gebeurt! Heks’ mond valt weer eens open. De heiligheid der dingen. Het Heilige is zoek. Heilloos geïntrigeer door een dikke Amerikaanse meneer. Meer van hetzelfde: Ik zeg het nog maar een keer.

Vanmorgen zie ik toch weer een verschrikkelijk programma op televisie over babyhandel in Nairobi. Afschuwelijk. Eerst is er een gemene Afrikaanse vrouw, die links en rechts baby’s steelt van haar super arme ‘zusters’. Ze verkoopt ze voor een gepeperde prijs aan de hoogste bieder.

Let wel: Die baby’s zijn dus geen wees. Ze hebben gewoon een mamma. Een wanhopige, kapot gemaakte moeder. Een gek gemaakte moederkloek op zoek naar haar kind….

Een poging om de dievegge te ontmaskeren faalt. Op het moment, dat de deal met een undercoveragent zal worden gesloten verdwijnt ze met baby en al. Later blijkt ze het kind verkocht te hebben aan iemand, die meer geld bood…… Die baby is niet meer te redden dus. Ja, jammer dan.

Dan komt er een medewerker van het kindertehuis ‘Mama Lucy Kibaki hospital’  in beeld. Hij laat af en toe een baby verdwijnen naar de zwarte markt en verdient daar een lekkere duit aan. Ook nu is hij wel te porren voor een geslepen babydealtje.

Bij een transfer van een paar piepkleine baby’s vanuit een lokaal ziekenhuis naar het Mama Lucy tehuis verkoopt hij er stiekempjes vliegensvlug eentje onderhands aan een medewerker van het televisieprogramma…… Hij doet dit niet voor het eerst, dat is duidelijk. En: Geen haan, die er naar kraait. De nieuwbakken moeder loopt zo met haar gestolen baby het ziekenhuis uit!

Gelukkig worden deze mensen in de kraag gevat. Deze baby wordt gered. Een druppel op een gloeiende plaat.

‘A national tragedy,’ noemt de programmamaakster het. Het schijnt een enorm probleem te zijn in Nairobi.

Goeie hemel. Ik  heb mijn ogen nog niet open. Heks kan niet tegen onrecht. Nooit goed in geweest. Een zachtgekookt ei ben ik. ‘Ja, jij bent echt zo’n sukkeltje…’ heeft mijn streetwise vriendinnetje Mo me regelmatig ingewreven. En het is zo. Gooi een kitten zonder moeder op mijn pad en hij zit al bij me binnen.

Mensenbaby’s, de meest hulpeloze wezens in de hele wijde wereld, en onrecht? Niet te doen. Ik krijg niet helemaal scherp, wie de baby’s nu eigenlijk koopt. Louter Nairobianen? Dat kan ik me niet voorstellen bij de geboden bedragen. In dollars. Is er ook een lijntje naar Nederland?

Helaas kan ik het programma niet opnieuw kijken. Het valt buiten mijn abonnement.

Oh, wat zijn de mensen toch slecht. Zo’n vrouw, die baby’s steelt van andere vrouwen. Hoe krijgt ze het voor elkaar? Voor een paar rotcenten?

Ze krijgt het voor elkaar. Het kost haar niet de minste moeite.

Ik denk aan mijn Vietnamese leermeester Thich Nhat Hanh. Hoe hij ooit begrip op wist te brengen voor piraten, die Vietnamese bootvluchtelingen systematisch verkrachtten, vermoordden en beroofden als ze in hun gammele bootje voorbij kwamen varen. Hoe hij eens een hele nacht liep te ijsberen in een poging compassie te voelen voor die klootzakken. Hoe hij het uiteindelijk voor elkaar kreeg…..

‘Die mensen hebben helemaal niks. Ze leven met hun families onder erbarmelijke omstandigheden en dan komen er bootvluchtelingen langs varen met al hun kostbaarheden om zich heen gehangen. Als je 1 bootje laat zinken en de mensen berooft ben je binnen met je hele familie. Voorlopig geen armoede en honger meer…..’

Die Afrikaanse babydief dief is ook direct uit haar financiële ellende, als ze weer eens een baby’tje verkocht heeft. Dat is waar. Kan ik er begrip voor op brengen?

Thay is hier beter in dan Heks. Heks denkt gewoon: Hang dat wijf, dat gekke wijf, die babydief, dat rotmens, die veroorzaker van doffe ellende voor zo veel medemensen, moeders en vaders , broertjes en zusjes, opa’s en oma’s, voor zoveel baby’tjes ook vooral, op aan de hoogste boom.

Ik ben sowieso niet zo peaceful de laatste jaren. Niet dat ik ook maar iets wraakzuchtige doe, hoor. Maar mijn eeuwig vergevingsgezinde gedachtenpatroon is ongewoon verstoord. Onschuld vermoord. En dat op mijn oude dag.

Vorige week zit ik naar mijn kerk online te luisteren. Henk Schouten heeft een prachtige preek over heiligheid. De Heiligheid der dingen. Heks luistert maar half, net zoals ik dat ook vaak in de echte kerk doe. Mijn gedachten dwalen af. ik bestudeer het hoge plafond. ik tel de lampen van de kroonluchter, raak de tel kwijt, begin opnieuw…..

Nu ben ik afgeleid door andere dingen. Ik luister half, maar dat is niet terecht.

De heiligheid van de dingen. Het doorschieten hier in. Dat dingen zo heilig worden, dat er doden voor vallen….. Dat je er geen grapjes meer over mag maken. Ja, kwalijk.

Heks trapt graag heilige huisjes in.

Maar ik heilig ook graag dingen, waar schijnheiligen dan weer op spugen. ‘Je bent van de duivel,’ kwam er ooit uit de mond van een schijtchristelijke zuster. Alleen maar omdat wat ik heilig niet in haar straatje paste.

Intussen is er alweer een heel eng programma gestart op de BBC. Het gaat over de naweeën van de verkiezingen in Amerika. Hoe de democratie daar wordt ontheiligd. Hoe mensen hun leven niet meer zeker zijn, doodsbang zijn ze. Omdat er een gek roept, dat hij gewonnen heeft, terwijl hij de grootste loser ever is. Want niet tegen je verlies kunnen is pas echt triest.

Evenzogoed staat dat hele continent op zijn kop door die gek. Een idioot, die liever golft, dan het land te regeren. Of mee te doen aan een belangrijke vergadering met wereldleiders… Heks zit met verbazing naar de fratsen van deze geslepen intrigant te kijken. Hoe hij verdeeldheid zaait. En wantrouwen. Hoe hij aan de macht wil blijven, ook al heeft hij de verkiezingen toch echt verloren.

Hij doet me denken aan dat nare mannetje, de intrigant, in ‘Asterix en Obelix en de intrigant’. Dit akelige schepsel wordt door de Romeinen naar Verweggistan verbannen, omdat hij in Rome iedereen tegen elkaar opzet! De griezel wordt terecht gezien als staatsgevaarlijk….

Iedereen om het mannetje heen krijgt ruzie met elkaar. Dit bereikt het ventje louter en alleen door allerlei leugens uit zijn duim te zuigen en van alles tegen de 1 over de ander te suggereren. Waar kennen we het van? Iedereen in zijn omgeving springt uit zijn vel en gaat elkaar te lijf.

En de intrigant? Hij staat erbij en kijkt er naar. Volledig buiten schot. Als in het oog van een orkaan. Ja, hij heeft het voor elkaar! Hij lacht in zijn stiekeme vuistje!

‘Al die samenzweringstheorieën, hoe dom kun je zijn, dat je dat allemaal gelooft….’ zegt een vriendinnetje een keer tegen Heks. Nou, Heks vindt het niet zo gek, dat mensen wantrouwig zijn. Het is van alle tijden, dat de mensheid wordt voorgelogen door machtshebbers.

©Toverheks.com

©Toverheks.com

En hoe weet je nu welke machthebbers bonafide zijn? Vooral als je zelf de grootste moeite hebt met ethische waarden? Dan ben je toch al gauw geneigd allerlei populistisch gewauwel voor waar aan te nemen.

En er is veel mis in de wereld. Altijd geweest. Mensen bezondigen zich alom aan corrupte praktijken. Wij Hollanders hebben er ook vaak een handje van gehad.

Een tijdje geleden ziet Heks een vreselijke documentaire over hoe de koloniale Nederlandse machtshebbers hun Indonesische onderdanen destijds opzettelijk verslaafd maakten aan opium. Op die manier kon men hen gemakkelijk onder de duim houden.

Op onze scholen wordt dit stukje geschiedenis overigens niet onderwezen. Het is nergens in de geschiedenisboeken terug te vinden.

We krijgen wel les over een dergelijk fenomeen, maar dat gaat over de Engelsen in India. Oh schande! Die maakten de lokale mensen expres verslaafd aan opium. Je gelooft het niet! En geen haan, die er in de UK naar kraait!!!!!

Boter op het hoofd. En een heel kort geheugen. Dat is de gemiddelde staat van een staatshoofd.

Dat mensen bang zijn en overstuur. Heks begrijpt het wel. Er is zoveel onrecht. En de meeste machthebbers zijn vooral op eigen gewin uit. Of aanzien. Of ze hangen aan de touwtjes van anderen…..

De Amerikaanse democratie heeft lang prima gefunctioneerd, roept iedereen opeens. Terwijl de Amerikaanse vrouwen heel lang echt niet mochten kiezen. Ik bedoel maar. Dat kun je toch ook geen democratie noemen?

In Nederland is er zelfs nu nog een GRGRCHRistelijke partij, die vindt, dat wij dames ons stemrecht moeten inleveren. Het is maar de vraag of we wel een ziel hebben, maar die stem mogen we onder geen beding houden. De man is het hoofd van het gezin en de staat. Ook al gebruikt hij die kop zelden…….

En zo’n partij mag dus gewoon bestaan in Nederland. Zo’n discriminerend levensgevaarlijk bolwerk. Bezopen. Sinds 2013 laten ze vrouwen oogluikend toe in de politiek. Als ze maar hun kop houden, vermoed ik.

De Staatkundig Gereformeerde Partij (SGP) ziet de verhouding tussen man en vrouw als onderdeel van een onveranderlijke scheppingsorde. De SGP leidt uit bijbelteksten af, dat mannen en vrouwen door God een eigen “roeping en plaats” gegeven is, dat daarbij “de man het hoofd van de vrouw” is, en dat zitting nemen van de vrouw in politieke organen “strijdt met de roeping van de vrouw”. Het regeerambt is voorbehouden aan de man.[1] Desalniettemin erkende de SGP Beatrix, de koningin van Nederland van 1980 tot 2013, “als regerend bij de gratie Gods”.

In haar eerste partijprogramma uit 1918 wees de SGP het vrouwenkiesrecht af. Toen in 1922 het actief vrouwenkiesrecht werd ingevoerd riep zij vrouwen op om – ondanks de opkomstplicht – niet te gaan stemmen. Pas in 1989 werd, onder invloed van de maatschappelijke ontwikkelingen, in het beginselprogramma opgenomen dat de vrouw zelf moet bepalen of zij meent wel of niet te moeten gaan stemmen.

Deze standpunten van de SGP tijdens de eerste en de tweede feministische golf passen binnen het antifeminisme.[2]

Door een maas in de statuten konden in 1984 enkele vrouwen lid worden van de partij. In 1993 legde de SGP expliciet vast dat vrouwen geen lid konden worden. Dit leverde veel kritiek op en toen de partij in 1994 haar derde Tweede Kamerzetel verloor, schreef zij dit verlies onder andere toe aan haar vrouwenstandpunt. In 1996 werd bepaald dat vrouwen buitengewoon lid konden worden. Onder druk van een bij de rechter afgedwongen subsidiestop en van de eigen linkervleugel werd in 2006 het lidmaatschap opengesteld voor vrouwen, met als redenering: wie lid is van een politieke partij regeert nog niet. Wel werden vrouwen expliciet uitgesloten van politieke functies. Op 9 april 2010 droeg de Hoge Raad de Staat der Nederlanden op, maatregelen te nemen zodat de SGP ‘het passief kiesrecht aan vrouwen toekent’. Op 16 maart 2013 besloot de partij dit recht formeel aan vrouwen toe te kennen. Op 19 maart 2014 werd de eerste vrouwelijke SGP-volksvertegenwoordiger gekozen.

Democratie is een grote verworvenheid. Ik bedoel werkelijk democratie. Dus ook de stem van vrouwen, transgenders, homo’s, lesbo’s en aseksuele, zwarten, roden en gelen, groene marsmannetjes desnoods, …..  telt mee. Maar helaas lijdt dit gedachtengoed onder verdorvenheid. Onder stompzinnige afkalving. De huidige ontwikkelingen in de VS lijken een lugubere grap.

Op televisie zie ik allemaal Amerikanen in enge camouflagepakjes lopen met enorme geweren en gordels vol granaten. Ze zitten niet in het leger, maar ze hebben hun eigen enge legertjes opgericht. Zoals de Devil Dogs Club. Voor het geval Trump toch niet goedschiks wint. Met zijn leugens en gedram.

Dan maar kwaadschiks.

Kan iemand uit Afrika die grote dikke baby niet komen stelen? Er valt vast wel wat te verdienen aan zo’n schreeuwerige kale dikzak. (Ik neem aan dat dat blonde schaamhaar een pruik is?) Er zijn beslist wel ergens gegadigden voor deze blonde brallende bal. Deze brabbelende blote bil bezorgt je handeltje geheid aandacht. Wat dat handeltje ook is.

Maar je moet er natuurlijk wel tegen kunnen, dat geschreeuw en dat kleutergedrag.

Dan denk je toch al gauw aan mascotte van een inzamelactie voor een doveninstituut…. Of misschien is er een plekje voor hem in een zieltogende dierentuin? Tussen de nijlpaarden. Of kan hij worden ingezet ter vervanging van zo’n verboden babyolifant in een Nederlands circus?