Actiegroep Dogs in the City heeft een bezwaarschrift opgesteld tegen het nieuwe hondse hondenbeleid in Leiden. Nou ja, beleid? Schijt aan de bewoners beter gezegd. Poppenstront aan de knikker! Daar komt geen hondendrol aan te pas! Ondertekenen dus! Laat die nare ambtenaren maar eens een poepie ruiken!!!

Lieve hondenvrienden. Hier is dan nog een mogelijkheid om bezwaar aan te tekenen tegen het voorgenomen hondse hondenbeleid  in Leiden. De honden lusten er geen brood van! Hun hondsdagen zijn geteld…..

Bij voorbaat dank namens alle glibberige Leidse viervoeters.

Bericht van actiegroep Dogs in the City:

Beste mensen.  Karin en ik hebben een brief gemaakt om bezwaar aan te tekenen tegen het hondenbeleid dat ingevoerd gaat worden en met name tegen het losloopverbod in het van der werfpark. Om aan de brief meer body te geven willen we jullie vragen om de brief te ondertekenen met je naam en deze voor 14 februari te mailen naar sleutel@leiden.nl onder vermelding bij het onderwerp: inspraak hondenbeleid, team RO

Groetjes Mireille

Gemeente Leiden team RO

Inspraak hondenbeleid

Leiden, 30 januari 2017

Geachte burgemeester en wethouders,

Namens alle hondeneigenaren en hun honden uit het centrum van Leiden, willen wij u hierbij het volgende laten weten.

Tot onze schrik lazen wij het nieuwe hondenbeleid, dat momenteel op de website van onze gemeente staat aangekondigd, dat onze honden binnenkort niet meer mogen loslopen in het van der Werfpark.

Uiteraard begrijpen wij dat overlast van hondenpoep moet worden voorkomen. Ook wij hebben een hekel aan hondenpoep en doen er alles aan om hondenpoep te verwijderen.

Uw voornemen om in het hele centrum van Leiden geen loslopende honden meer toe te staan, zien wij echter als een te drastische maatregel en vinden wij uiterst hond- en mensonvriendelijk.

Het doet ons overkomen alsof met name aan de wensen voldaan wordt van mensen die klagen over honden. Met deze brief willen wij als hondenliefhebbers /eigenaars ook graag onze wensen kenbaar maken en hopen dat u ook ónze wensen zult begrijpen en meenemen in de besluitvorming.

Wij zouden graag in het centrum ruimte voor loslopende honden willen, en met name pleiten wij voor loslooptijden in het van der Werfpark, waar wij met elkaar en onze rennende honden  iedere dag heerlijke momenten beleven.

Wij zijn van mening dat honden ook bewoners van Leiden zijn waar we blij mee mogen zijn. Ze produceren weliswaar hondenpoep, die helaas door een enkeling niet zorgvuldig wordt weggehaald, maar wat te denken van alle waardevolle intermenselijke (en interdierlijke) contacten die dankzij honden ontstaan? In het van der Werfpark zijn dagelijks hartverwarmende taferelen te zien  Bent u het met ons eens dat goed contact tussen mensen (en dieren) vandaag de dag gekoesterd moet worden? Het laten spelen en rennen van honden draagt daar absoluut aan bij!   In Leiden moet natuur in de binnenstad gekoesterd worden, zoveel is er niet, honden geven ons allen ook deze ‘natuur-beleving’.

Bovendien is rennen / lichaamsbeweging absoluut een must om honden gezond en tevreden te houden.  Wandelen in een groep met aangelijnde honden is niet mogelijk aangezien het onwenselijk gedrag en zelfs agressie tussen de honden teweegbrengt. Aangelijnde honden gedragen zich namelijk heel anders in een groep dan loslopende honden. Iedere hondenexpert kan dat beamen.

Iedere morgen en begin van de avond lopen wij met een grote groep binnenstadbewoners met onze honden met elkaar in het van der Werfpark. Hierbij lopen (vrijwel) alle honden los en worden door ons in de gaten gehouden. Wij ruimen onze hondenpoep op in het park en vaak ook nog de rommel die andere parkbezoekers (zonder hond) hebben achtergelaten. Deze groep zal bij een losloopverbod niet meer samen met de honden kunnen lopen. Dat kan toch niet de bedoeling zijn?

Dat het loslopen nu in het hele centrum verboden wordt, en wij uit moeten wijken tot ver buiten het centrum vinden wij een slechte zaak en komt het welzijn van onze honden en ook hun bazen niet ten goede. Sommigen mensen laten hun honden in werkpauzes uit,  anderen zijn slecht ter been of snel vermoeid vanwege de leeftijd of ziekte en voor heel wat, en met name deze mensen, is de bereikbaarheid van plekken buiten het centrum een probleem. De afstand is gewoon te groot. De dichtstbijzijnde losloopplek is de Lorentzkade en dan is toch voor een groot aantal van ons te ver weg. Buiten dat ligt dit losloopgebied langs een weg waar verkeer rijdt, dat is zowel voor de honden als de weggebruikers gevaarlijk.

Ons voorstel zou zijn om alsnog tot loslooptijden te komen voor onze honden in ieder geval in het van der Werfpark, als het alternatief is dat er helemaal niet meer mag worden losgelopen. Wij zijn overigens van mening dat het laten loslopen van honden van zorgvuldige hondenbazen zoals wij niet tot meer hondenpoep leidt. In de zomer als er evenementen zijn in het park lopen wij normaal gesproken ook op een vroeger tijdstip om de gebruikers van het park niet te hinderen.

U geeft aan dat uit de enquete blijkt dat hondenbezitters geen voorstander zijn van loslooptijden, maar dat antwoord hangt natuurlijk af van hoe de vraag gesteld wordt. Is het alternatief dat de honden altijd mogen loslopen, dan zijn loslooptijden niet wenselijk, maar als aangegeven was in de enquete dat het ging om loslooptijden als alternatief voor een losloopverbod dan is het antwoord natuurlijk anders. Wij vinden het niet ideaal, maar als het alternatief is dat de honden niet los mogen dan zijn loslooptijden voor ons een goed compromis.

Uw aangekondigde maatregel om geen hondenzakjes meer beschikbaar te stellen, kunnen wij niet zo goed begrijpen. U wilt er ten slotte alles aan doen om hondenpoep te voorkomen? Wij vinden het een onlogische maatregel die wij betreuren. Met het verwijderen van losloopgebieden in het centrum en met name het van der Werfpark hebben wij echter veel meer moeite.

Wij hopen spoedig een bericht van u te ontvangen.

Te allen tijde zijn wij bereid om het bovenstaande verder te verhelderen. Bijvoorbeeld tijdens een gezellig rondje met u en onze honden in het van der Werfpark.

Met een hondvriendelijke groet,

Alle hondeneigenaren en hun honden uit het centrum van Leiden