Jaap van Dissel is een eikel. Zijn zemelige gezever houdt me wakker. ‘Bijen, bescherm ons de komende tijd. Geef ons weerstand en vlijt. Hoedt ons voor nijd en baardige apen, die er voor zorgen, dat ik niet kan slapen….. Bevrijd ons van draken en lastige zaken. Van inhalige mensen met de klem in hun kaken. Ik zal een mooi bijenaltaartje maken. Voor jullie, lief volkje. Heremetijd!’

Ja, je moet ook niet net voor het slapen gaan naar Jaap van Dissel kijken. Groot kans, dat je de hele nacht wakker ligt. Het overkomt Heks afgelopen maandag. Per ongeluk krijg ik de man in beeld, als hij wordt geïnterviewd over wie er nu toch verantwoordelijk is voor de ellende in de verpleeghuizen het afgelopen voorjaar. 

Toen onze kwetsbare bejaarden bij bosjes vielen. Het dorre hout geveld door dat imaginaire virus. Ook onder het personeel, op zijn aanraden niet gehinderd door mondkapjes of beschermende kleding, vielen de nodige slachtoffers. 

‘Ja,’ zegt van Dissel, vrij vertaald, ‘De mensen, die in dat soort instellingen werken zijn absoluut oliedom, hun opleidingsniveau is abominabel, daardoor zijn er zoveel onnodige slachtoffers gevallen.’

Hij zei het net iets anders, maar ik kon het niet opbrengen nogmaals naar die onaangename kerel te kijken. Wat een kwast. Met zijn kwastige kin-kwab. Wat een oliedomme oliebol.

Heks is geen fan van van Dissel, dat moge duidelijk zijn. Ik zit me al vanaf het begin van de pandemie aan die man te ergeren. Het lijkt wel een Wappie, met zijn queeste tegen de mondkapjes. Wat denkt hij wel? Dat je beter een baard kunt laten staan? 

Echt Jaap, zo’n baard helpt niet tegen het virus. Misschien jouw morsige stinkmodel wel. Wellicht maakt het virus bij jou snel een grote omtrekkende beweging. Maar om nu allemaal met zo’n schaambaard te gaan lopen….. Ik moet er als vrouw niet aan denken.

Bovendien: Het is helemaal niet wetenschappelijk bewezen, dat zo’n geitensik het virus tegenhoudt……

De wetenschapper van Dissel. Heks kan maar niet begrijpen, hoe die idioot zijn diploma ooit heeft gehaald. Als er iemand oliedomme praatjes uitslaat is het wel onze Jaap de Baardaap. Vanaf dag 1 is hij pertinent tegen de mondkapjes. Ook als ze verplicht worden, doet de man zeer dubieuze uitspraken. Gewoon op televisie.

Hij zaait verdeeldheid. En hij zit er ook nog eens helemaal naast. 

En om nu het personeel van verpleeghuizen de schuld te geven, van iets, waar zij helemaal niks aan kunnen doen….. Waar hijzelf als hoofd van de RVM iets aan had moeten doen….. Te gek voor woorden. 

Waarom zit die man überhaupt nog op die plek? Waarom is hij intussen niet de laan uitgestuurd? Is het omdat hij onder 1 hoedje speelt met Ruttekutte? Moet er een stinkende beerput worden afgedekt? Wat is er aan de hand??  Heks kan er met haar puntmuts niet bij. 

Nee, bah. Weg met Jaap. Geef mij maar zijn voorganger bij de RIVM! Roel Coutinho, Dat lijkt me nu een hele verstandige man. Hij spreekt nu bijvoorbeeld weer schande van ons vaccinatiebeleid. Geheel terecht. Hij heeft een punt! Heks wil heel graag zo’n prik. Maar met het vaccinatietempo, dat onze overheid in gedachten heeft, zit ik nog wel een jaartje binnen te koekeloeren…….

Maar goed. Jaap is nog steeds hoofd van de RIVM. En Jaap Baardaap deelt weer eens een gemene tik uit. De zorg direct op zijn achterste  benen. De uitgeklede zorg. De zorg, die het met een kutbonus moet doen. Ze moeten niet zeuren, toch? Want ze krijgen van Jaap nog een extraatje: Ze krijgen de schuld, dikke bult.

Heks kent wat mensen, die het ene diploma na de andere halen, zodat ze kunnen werken als verzorgende. Jarenlang ploeteren en stage lopen voor een habbekrats-salaris. Liefdewerk en oud papier. En dan krijgen ze als klap op de vuurpijl dit soort verdachtmakingen naar hun kop!!!!

Jaap van Dissel is natuurlijk een malloot. Een idioot ook. Een gevaarlijke gek zelfs, in mijn optiek, want hij zaait verdeeldheid. Hij neemt zijn verantwoording niet. Zo heb ik hem toch luid en duidelijk horen zeggen aan het begin van de pandemie, dat wel het virus maar zijn goddelijke gang moesten laten gaan. De groepsimmuniteit zou dan de rest doen.

Ja, dat zei die achterlijke oen.

Maar hijzelf is het intussen vergeten. Nee, het zijn die stomme verzorgenden in zorginstellingen, door hen is het mis gegaan. Lekker makkelijk, hoor, om dit op hen af te schuiven. Laf. Gewetenloos. De man zou zo de politiek in kunnen!

In de politiek gebeuren immers ook de raarste dingen momenteel. 

Zo ziet Heks onlangs met lede ogen, dat Rutte totaal niet zijn vet krijgt. De man, die hoofdverantwoordelijke is voor de toeslagen-affaire, het is onder zijn auspiciën gebeurd, ontspringt weer lekker de dans. Eindeloos populair is de lolbroek, die er voor gezorgd heeft, dat de zorg en het onderwijs zijn kaalgeplukt. Een probleem waar we nu keihard tegenaan lopen.

Maar wat zeggen mijn medemensen? Ruttekutte heeft ervoor gezorgd, dat de schatkust zo lekker gevuld is. Bladiebla. Ja. Gevuld met onze eigen centen. Niet de zijne. Hij en zijn trawanten worden alsmaar rijker. Nederland kent onder zijn bezielende leiding voor het eerst in decennia weer armoede!

Dakloze gezinnen? Het was vroeger ondenkbaar. Sowieso waren er twintig jaar geleden nauwelijks daklozen. Nu struikel je erover. Terwijl de rijken in Nederland steeds rijker worden. 

Waar ook grote klonten boter grossieren op domme hoofden is in het koningshuis. Wat ik daar allemaal over hoor, is genoeg om me accuut republikein te maken. Ook hier is weer een foute baard bij betrokken, maar daar gaat het me niet om.

Wat een vertoning, om in deze ellendige tijden peperdure spullen aan te schaffen. Zoals een speedbootje van een paar miljoen. Een miljoenentoelage zus en zo voor een kind. En dan hebben we het nog niet eens gehad over hun super-de-luxe snoepreisje met privé jet, toen het volk aan banden lag. Flikker toch op. Gedraag je een beetje!

We leven in een raar land. Ik ken iemand, die al jaren bij haar narcistische ex op zolder woont. De kinderen hebben hierdoor enorm geleden. En de dame in kwestie natuurlijk ook. De enige manier om toch woonruimte te krijgen, was om met drie koters bij de daklozenopvang te gaan bivakkeren. Niet drie dagen, maar drie maanden.

De KLM wordt direct gespekt met enorme bedragen. Wat het niet kost om dat idiote bedrijf in de lucht te houden!!! Maar Jan met de pet moet het zelf uitzoeken. Die wordt niet in de lucht gehouden. Die ligt on no time in de goot. 

Vanavond loop ik in een doodstil bos te wandelen met mijn hondjes. De ergernis glijdt van me af. Waar maak ik me druk over? Ik ben zelf ook geen heilige. Echt niet. En eikels zijn van alle tijden. Macht corrumpeert. Narcisten geven altijd een ander de schuld. En de wereld zit vol meneertjes en mevrouwtje ‘Nooit Genoeg’.

Ik ben blij, dat ik geen macht heb. Dat ik niet stervensrijk ben. Ik ben blij met mij.

En dan vind ik een bij. Op mijn eigen bankje in Het Leidse Hout zit zij. Parmantig kijkt ze me aan en zegt, dat ze met me mee naar huis wil gaan….

Heks is zo blij met haar bij!

Bijen zijn heilig voor mij. Dit was voor mij het jaar van de bij. Het bijenvolk heeft geholpen mijn hondje te genezen. Hun gezegende zalf heeft zijn poot gered. Ook ben ik afgelopen zomer op een plek hier in Nederland geweest, waar bijenvolkmensen in korven zijn begraven. Ik heb de magische energie gevoeld en gezien. Ik heb duidelijk een klik gevoeld. Een klik met dit volkje…..

Dus ik ben blij met die bij. Van plastic in de vorm van een toilettasje. 

©Toverheks.com

©Toverheks.com

‘Bijen, bescherm ons de komende tijd. Geef ons weerstand en vlijt. Hoedt ons voor nijd en baardige apen, die er voor zorgen, dat ik niet kan slapen….. Bevrijd ons van draken en lastige zaken. Van inhalige mensen met de klem in hun kaken. Ik zal een mooi bijenaltaartje maken. Voor jullie, lief volkje. Heremetijd!’

M. NIJHOFF (1894-1953)

HET LIED DER DWAZE BIJEN

Een geur van hooger honing
verbitterde de bloemen,
een geur van hooger honing
verdreef ons uit de woning.

Die geur en een zacht zoemen
in het azuur bevrozen,
die geur en een zacht zoemen,
een steeds herhaald niet-noemen,

ried ons, ach roekeloozen,
de tuinen op te geven,
riep ons, ach roekeloozen
naar raadselige rozen.

Ver van ons volk en leven
zijn wij naar avonturen
ver van ons volk en leven
jubelend voortgedreven.

Niemand kan van nature
zijn hartstocht onderbreken,
niemand kan van nature
in lijve den dood verduren.

Steeds heviger bezweken,
steeds helderder doorschenen,
steeds heviger bezweken
naar het ontwijkend teeken,

stegen wij en verdwenen,
ontvoerd, ontlijfd, ontzworven,
stegen wij en verdwenen
als glinsteringen henen. —

Het sneeuwt, wij zijn gestorven,
wij dwarrelen naar beneden.
Het sneeuwt, wij zijn gestorven,
het sneeuwt tusschen de korven.