Rembrandt en Stephan Balkenhol. Appels en peren vergelijken en oude lijken in nieuwe zakken….. Leiden eert haar wereldberoemde kunstenaar met kleuterkunst. Een vandaal grijpt in….. Geslaagde metamorfose van dit spuuglelijke beeld. Slechts tijdelijk helaas, een dag later is alles weer bij het oude…..

Kunstobject Rembrandtplaats 2

kunstobject Rembarandtplaats, Stephan Balkenhol, zak over het hoofd van Rembrandt, beeld en vandalen, geslaagde metamorfose van beeld Stephan Balkenhol van Rembrandt, kunstobject Rembarandtplaats, Stephan Balkenhol, zak over het hoofd van Rembrandt, beeld en vandalen, geslaagde metamorfose van beeld Stephan Balkenhol van Rembrandt,

kunstobject Rembarandtplaats, Stephan Balkenhol, zak over het hoofd van Rembrandt, beeld en vandalen, geslaagde metamorfose van beeld Stephan Balkenhol van Rembrandt,

Vanmorgen tijdens mijn ochtendronde met Varkentje word ik aangenaam verrast door de metamorfose van een beeld van Stephan Balkenhol op de Rembrandtplaats in Leiden. Ter ere het Rembrandt-jaar alweer enige jaren geleden heeft de goede man dit hele pleintje heringericht. Het heeft een godsvermogen gekost, want het is een internationaal erkende kunstenaar. De eerste keer, dat Heks het zag schrok ze zich een ongeluk. Wie had hier nu met Fimo klei staan kleuteren? Welke gek hadden ze op ons mooie pleintje losgelaten? Ik nam aan, dat het een lokaal initiatief betrof, om kosten te drukken. Ik stond dan ook versteld, toen bleek, dat het om een gerenommeerd kunstenaar bleek te gaan!

kunstobject Rembarandtplaats, Stephan Balkenhol, zak over het hoofd van Rembrandt, beeld en vandalen, geslaagde metamorfose van beeld Stephan Balkenhol van Rembrandt, kunstobject Rembarandtplaats, Stephan Balkenhol, zak over het hoofd van Rembrandt, beeld en vandalen, geslaagde metamorfose van beeld Stephan Balkenhol van Rembrandt, kunstobject Rembarandtplaats, Stephan Balkenhol, zak over het hoofd van Rembrandt, beeld en vandalen, geslaagde metamorfose van beeld Stephan Balkenhol van Rembrandt,

Heb je een wereldberoemde kunstenaar voortgebracht als gemeente, gooi je eerst zijn geboortehuis plat en vernachel je daarna ook nog het pleintje ter ere van dit fenomeen. Voorheen zag het er ook niet uit, hoor. Ik kan het weten, want ik heb er jaren tegenover gewoond. Het pand, waar Rembrandt is geboren bevond zich ooit op dezelfde grond, als waar nu een rijtje split-level-woningen staat. Op de gevel is een plakkaat bevestigd met daarop de tekst: Geboortehuis van Rembrandt.

Toen ik er nog naast woonde ging ik vaak voor het raam staan kijken naar grote groepen verbijsterde Japanners. Verward stonden ze dan foto’s te maken van die gevelsteen. Gewapend met enorme camera’s. Hun hermetische oosterse gezichten openbrekend in onbegrip…..

kunstobject Rembarandtplaats, Stephan Balkenhol, zak over het hoofd van Rembrandt, beeld en vandalen, geslaagde metamorfose van beeld Stephan Balkenhol van Rembrandt, kunstobject Rembarandtplaats, Stephan Balkenhol, zak over het hoofd van Rembrandt, beeld en vandalen, geslaagde metamorfose van beeld Stephan Balkenhol van Rembrandt, kunstobject Rembarandtplaats, Stephan Balkenhol, zak over het hoofd van Rembrandt, beeld en vandalen, geslaagde metamorfose van beeld Stephan Balkenhol van Rembrandt,

Nu is het dan aangevuld met spuuglelijke beelden, de bejubelde kunstenaar voorstellende tijdens zijn werkzaamheden. Het lijkt meer op een poging om ‘Le petit prince’ van d’Exupery uit te beelden. Door kinderen wel te verstaan.

Verheugd kijk ik naar deze daad van verzet, een zak over dat beeld! Mijn handen jeuken al jaren om iets dergelijks te doen, maar ja, er huist nu eenmaal geen vandaal in me. Uiterst tevreden begin ik een aantal foto’s te maken. Een langsfietsende vrouw begint te lachen. ‘Ik vind het er enorm op vooruitgegaan!’ verklaar ik. En dat is zo. Kijk maar naar de foto’s. Voor het eerst krijgt het geheel iets intrigerends. Het beeld heeft plotseling expressie en is af van zijn sprookjesneuzeluitstraling. Misschien nog een paar zakken over die andere mislukte uitingen van vakmanschap van die kutstenaar. dan is het plein gered.

kunstobject Rembarandtplaats, Stephan Balkenhol, zak over het hoofd van Rembrandt, beeld en vandalen, geslaagde metamorfose van beeld Stephan Balkenhol van Rembrandt,