Heks bezoekt de enige echte Leidse Kerstvrouw in haar Magische Kersthuisje. Ik kijk mijn ogen uit! Ik dacht dat ik een kerstgekkie was, maar hier moet ik toch nederig mijn meerdere erkennen…….

KERSTHUISJE07

Een aantal weken geleden ontdek ik een magisch kersthuisje, terwijl ik met Ysbrandt langs de Zijl loop te wandelen. Ik gluur naar binnen. Eén en al lichtjes en versieringen. De woonkamer is omgetoverd tot een sneeuwlandschap met kersthuisjes, -boompjes en -beestjes.

Wat grappig, wat zou ik graag eens binnen kijken!

Vorige week heb ik geluk. De bewoonster staat in de deuropening. Een klein jongetje vraagt met grote ogen of hij eventjes op bezoek mag komen. Zijn moeder moedigt hem aan, want het ventje is ongelofelijk verlegen. Het kerstvrouwtje nodigt hen binnen en belooft mij, dat ik ook een keertje mag komen!

Een week later belt Heks hij haar aan. Stralend doet ze de deur open. Ze is me nog niet vergeten.

DSC02597

Het is indrukwekkend wat deze dame in haar eentje allemaal voor elkaar heeft gekregen. Alles is perfect opgesteld en het werkt nog ook! ‘Vroeger deed ik het samen met mijn man. Het was ook echt iets van hem. Helaas is hij een paar jaar geleden overleden.’

KERSTHUISJE14

Een enorm verlies. Ik condoleer deze lieve dame. ‘Toch zet ik het elk jaar weer op. Ik begin al in september. Dit is alweer de tweede keer sinds hij er niet meer is. De eerste keer was erg moeilijk. Sommige mensen waren kwaad dat ik er gewoon mee door ging…’

Heks is verbijsterd. Hoe kun je daar nu kwaad om worden? ‘Het is toch juist een eerbetoon aan uw man?’ Inderdaad. Zo is het.

‘TV Rijnland zijn hier ook geweest een paar jaar geleden. Dit jaar belden ze weer, maar ze wilden iemand die al in april begonnen is met het opzetten,’ ze lacht haar vriendelijke gezicht open, ‘Nou ja, dat gaat me te ver. En ook gun ik het iemand anders om ook eens op TV te komen!’

KERSTHUISJE02

‘Ik laat niet iedereen binnen, hoor. Wij hebben ooit een vrouwtje hier binnen gehad met een babbeltruc. Had ze ons toch tien euro uit de zak gekletst. We hadden het direct door, toen ze weg was. Mijn man leefde toen nog. Aangifte gedaan en die vrouw is gepakt. Kregen we mooi dat tientje weer op onze rekening gestort!’

Dat klinkt bijna te mooi om waar te zijn. Heks is ook vaak bestolen of gemanipuleerd. Hele bedragen zijn er uit mijn pocket gelogen en bedrogen. Mijn kledingkast is geplunderd door een foute thuiszorg…. Maar ik heb nooit een cent terug gezien….. Meestal verdwijnen zulke lieden vanzelf als er niks meer te halen valt…..

Uitgebreid maak ik filmpjes en foto’s van dit kleine kerstparadijs. Tot slot poseert Mevrouw Kerstvrouw naast haar enorme kerstman. Zelf gemaakt van een etalagepop. ‘Mijn man heeft em destijds vervoert op de scooter, in onderdelen. Roept iemand de volgende dag tegen hem, wat of hij met dat lijk heeft gedaan waar hij mee rondreed ….! Hahaha.’ Heks ziet het voort zich. Geweldig, wat een grap!

‘Kinderen zijn trouwens heel bang voor die kerstman. Hij heeft enge ogen,’ vervolgt ze ondeugend. Alweer maakt ze me aan het lachen. En inderdaad, de reusachtige pop met de dikke buik heeft iets griezeligs van dichtbij…..

Dan je wel, lief Kerstvrouwtje! Het was heel leuk om even een kijkje te mogen nemen in jouw wondere wereld!

KERSTHUISJE20

KERSTHUISJE19KERSTHUISJE18KERSTHUISJE09KERSTHUISJE08KERSTHUISJE06KERSTHUISJE05KERSTHUISJE11

KERSTHUISJE01