Zware dag begint al rot. Loodzwaar hoofd, bergen shit…. En dan ontdek ik plotseling dat Peter R. de Vries is neergeschoten. Mijn zorgen worden muizenissen. Wat een vreselijke misdaad.

Vanmorgen word ik wakker. Bonzende koppijn. Alweer! De gehele afgelopen week al! Zou het aan die kloterige vaccinatie liggen? Ik heb namelijk ook last van algehele appeligheid.

Gelaten sleep ik mezelf uit bed. Als ik de hal in loop stuit ik op een hele berg shit. Letterlijke shit. Een dikke drol en een heleboel zachte spetterpoep liggen te wachten om te worden opgeruimd. Oh jee. VikThor zat vannacht te hijgen in zijn bench. Slaapdronken heb ik hem uit de slaapkamer gegooid. ‘Hij heeft vast last van de warmte,’ dacht Heks.

Niet dus.

Zo begint mijn dag met dikke shit. En een bonkend hoofd. Kokhalzend ruim ik alles weer op. Met een stoomapparaat maak ik de hal weer leefbaar. Pas dan is het tijd voor koffie. Een welverdiend bakkie troost.

Heks schuift voor de televisie met haar koffie en ontbijtje. Ik tref een rare zender. Noord-Hollands Nieuws of iets dergelijks. Er is een item over iemand, die is neergeschoten. Een misdaadverslaggever. Ik zit instant rechtop voor de TV. Wat? Wie?

Mensen vertellen over de schoten, die ze hebben gehoord. Anderen leggen bloemen op de plek waar het is gebeurd. Wat is daar gebeurd? Wie is er beschoten? Ik krijg geen uitsluitsel.

Snel pak ik mijn computer. Even later ben ik helemaal op de hoogte. Wat verschrikkelijk! Niet te geloven! Heks is in shock. Onze nationale misdaadverslaggever, Peter R. de Vries, is degene die beschoten is. Te walgelijk voor woorden.

Even later zit ik herhalingen van het journaal te kijken. Tranen druppen over mijn wangen. Wat een trieste geschiedenis. Wat verschrikkelijk voor zijn dierbaren. Wat vreselijk, dat de pers vogelvrij is tegenwoordig. Er is geen enkel respect meer voor de journalistiek.

Vanavond kijk ik naar de diverse programma’s over het gebeuren. Bij Humberto gaat het bijvoorbeeld over de daders. ‘Kansarm, vaak verstandelijk beperkt, gevoelig voor macht en status….’ vertelt een dame met verstand van zaken. ‘Daarvan zijn er duizenden in de grote steden, ze noemen het soldaten’ vertelt een man naast haar.

‘Ze krijgen er vaak maar een paar duizend euro voor, vroeger was een liquidatie veel duurder, toen kwamen de daders uit het buitenland…’ weet de vrouw te melden.

Ja, de goede oude tijd.

‘Het is in feite gewoon een regelrechte kamikaze actie. Het loopt nooit goed af voor die gasten. Of ze worden afgemaakt door een figuur boven hen in de organisatie Of ze worden gepakt. Er zijn namelijk overal camera’s,’ vervolgt de man. Ook een misdaadverslaggever.

‘Ze zitten te zwijgen tijdens het proces. Ze zullen nooit de naam van de opdrachtgever geven, als ze die al weten. Vaak zit er nog een moordmakelaar tussen…’ beweert de vrouw. Wie is die vrouw? Heks komt er niet achter vooralsnog.

Een moordmakelaar? Toe maar.

De rechtsstaat. Onze afbrokkelende rechtsstaat.

‘Raadsleden worden bedreigd, gemeentes worden bedreigd,. Het bedrijfsleven wordt bedreigd….,’ moppert een aanwezige politieman. Hij is nijdig. Al dat geleuter over me dit en me dat. ‘Ik zal een voorbeeld geven. Er is geld gekomen voor een nieuw strategisch kenniscentrum. Ik ben daar groot voorstander van. Maar niemand wil het gas en licht betalen. Het licht is daar letterlijk uit gegaan. En maar grote woorden gebruiken in de politiek….’

En dan hebben we het over de donkere middeleeuwen……. Duh. Dat waren heerlijke tijden vergeleken met nu…. Alleen stonken mensen toen verschrikkelijk. Maar daar wen je wel aan.

Heks zucht er van. Het respect is weg. Allerlei idioten kunnen zich misdragen. Mijn eigen zorgen zijn nihil, vergeleken met deze chaos.

Iedereen heeft een mening. Er wordt van alles bij gehaald. Rutte komt weer veel te veel in beeld…. Ook nu staat hij weer lolbroekig in de camera te bazelen. Nee, hij vond Peter geen makkelijke man. Blaat, blaat. Geit, geit. Tot slot beweert hij dat we de slag tegen de georganiseerde misdaad gaan winnen.

Zo.

Iedereen in het televisieprogramma ligt plat van de lach. Wat een onzin verkondigt die man toch.

‘Er moet veel meer geïnvesteerd worden in preventie,’ zegt uiteindelijk iemand iets zinnigs, ‘In dat circuit mensen contact laten maken met die jongens. De politiek denkt alleen in repressie. Daar kom je er niet mee…’

Ik hoor allemaal fantastische dingen over de Peter vanavond. ‘Super eerlijk, super integer, je kunt er super van op aan. Hij is geen advocaat, maar er zijn zoveel advocaten, die hier een voorbeeld aan kunnen nemen, als het gaat om het bestrijden van onrecht. Want ja, eh, dat is zijn ding, daar is hij altijd mee bezig..’ zegt een man in het programma, die dicht bij hem staat.

Heks moet altijd een beetje om Peter R. lachen, als ik hem weer bezig zie in het 1 of andere programma. Maar achter al die bombarie gaat een hondstrouwe loyale kerel schuil. Iemand met een hele lange adem. Ik hoop dat die lange adem hem zal redden.

Intussen vecht Peter voor zijn leven. Heks houdt haar hart vast. Heel Nederland houdt zijn hart vast. Als dat maar goed afloopt….. Laten we het hopen….