OP ZOEK NAAR DE QUEEN, DE SCEPTER VAN HOLLAND: Nieuw format voor televisieprogramma

In vroeger tijden ging een beroep over van vader op zoon. Of van moeder op dochter. Dat waren wel ongeveer de mogelijkheden. Dus was je vader een molenaar, groot kans, dat jij daar dan ook een klap van kreeg. Had je een vroedvrouw als moeder, dan werd je automatisch een heksje. Binnen sommige beroepen kon je wel degelijk carrière maken. Zat je bijvoorbeeld bij een gilde, een soort prehistorische beroepsvereniging, dan had je de mogelijkheid het tot meester te schoppen.

Koningshuizen hielden hun beroep binnenshuis door veel onderling te trouwen. Er sijpelde wel eens wat relatief vers blauw bloed naar binnen via de hoge adel. En veel koninklijk bloed het gemene volk in door vorstelijk vreemdgaan. Maar tot op de dag van vandaag gaat dit beroep over van geslacht op geslacht. Wel emancipatoir is het gegeven, dat het van vader op dochter kon overgaan en van moeder op zoon…..

Het is tijd voor verandering! Gelijke kansen voor iedereen! Van krantenmeisje tot koningin! Ik moet toegeven, dat dit beroep me meer iets lijkt voor een vrouw. Of een zeer vrouwelijke man.  Historisch waren onze Vaders des Vaderlands vaak rondneukende konijnen. Kijk de geschiedenis er maar op na…Lodewijk, de broer van Napoleon Bonaparte was een aantal jaren koning van ons land. Hij kwam er eerlijk voor uit tijdens een toespraak in Deventer, die hij begon met de legendarische woorden: ” Ik, uw Konijn”.

in zeer strakke broek

Konijn Lodewijk Napoleon

Tegenwoordig zijn we dol op televisieprogramma’s waar mensen in no time worden klaargestoomd voor popstar, super model, topchef en meer schier onbereikbare posities. Er is intussen een leger aan coaches in de ether. Dat schept mogelijkheden voor mijn programma.

Ik stel een open inschrijving voor. Loop je privé al graag met een tiara op je hoofd en wuif je naar elke voorbijganger? Meld je aan! Heb je al eens een lintje ergens doorgeknipt en smaakte dat naar meer? Schrijf je in! Heb je een kleurtje en wil je kleur op de troon? Geef je op! Heb je een passie voor buitenaardse hoeden en vind je het geen punt om voor lul te lopen? Je bent al door de eerste ronde!

Het programma kan mooi gebruik maken van de expertise van Beatrix. Ik zie een masterclass troonrede lezen voor me, gegeven door Hare Majesteit. Een staatsbezoek met geheimzinnige opdrachten voor de aspiranten. Het mag ook wel een zeker ‘Wie is de Mol? “-gehalte hebben. Dit om de deelnemers vertrouwd te maken met het gekonkel aan het hof,,,,

Bemoeienis met kabinetsformaties is van de baan, dus er hoeft geen selectie te zijn op vooropleiding. Wel moeten de kandidaten naar een etiquetteschool om de ruige randjes weg te slijpen. Die instituten hebben intussen door allerlei reality programma’s de nodige ervaring opgedaan met het omtoveren van de ontaarde pubermeisjes  in echte dames. Dus een koningin kweken moet geen probleem zijn.

Een belangrijk onderdeel is de marathon handjes schudden langs de A4. Hierbij wordt het Nederlandse volk intens betrokken. Mensen kunnen langs de kant gaan staan, hun hand ter beschikking stellen en dan via een sms een stem uitbrengen…

Elke ronde vallen er deelnemers af natuurlijk. Ze verdwijnen weer in het gemene volk. Ze worden weer algemeen.

Tot slot volgt dan de meesterproef: De laatste zeer speciale kanshebbers krijgen een ellendig privébericht te horen, leugentje voor de kijkcijfers. Vervolgens moeten ze toch een geënsceneerde koninginnedag glimlachend, met een hete aardappel in de keel en oprechte aandacht voor hun onderdanen volbrengen.

Hiertoe wordt dan een Zeeuws dorp (Hoezo Zeeuws? Vanwege de aardappel, ik zie sponsormogelijkheden! ) omgetoverd tot een zaklopende oranje oase.  Hoewel, oranje? We kunnen er natuurlijk best eens een nieuw kleurtje tegenaan gooien….

Deze meesterproef heeft onze huidige koningin natuurlijk als geen ander volbracht. Het zal nog moeilijk worden voor de deelnemers om daar aan te tippen.

Dus het wordt een hele klus voor de coaches…  Gordon, Gerard, Patty, Angela en wat er verder allemaal rondzwemt in die glibberige glijvijver…Maak de borstjes maar nat! Hoewel, Patty en Gerard willen waarschijnlijk zelf een gooi doen naar de titel…

De winnaar mag op de troon. Wordt het een fiasco, dan zoeken we gewoon verse  gegadigden. En begint het circus opnieuw… (Kijkcijfers!) Talent zat, dacht ik zo. Ik ken al een paar hele goeie kandidaten. Helaas is 1 van de  besten deze week overleden…

De heks ziet er weinig in voor zichzelf, behalve de hoeden natuurlijk. Ze hoopt slechts op een koninklijk salaris, als het format aanslaat.

Maxima mag natuurlijk gewoon meedoen. Ze is zeker niet kansloos!