Deskundigen verluchtigen menig talkshow momenteel. En wat beweren ze toch veel! Van de hoed en de rand in ons kleine kikkerland. Moeten we er wel naar luisteren? En massaal sportend en zwetend de straat op gaan? En gezonde voeding gewoon laten staan? Of kunnen we ons beter aan huis blijven kluisteren….

Na een paar weken Corona crisis raakt Nederland door zijn deskundigen heen. Althans, daar lijkt het op. Misschien zitten een aantal intussen zelf in thuisquarantaine. Of zijn ze oververmoeid geraakt van het almaar spuien van hun belangrijke opinie. Die misschien wel of niet juist is, niemand weet het zeker natuurlijk. Die marge zie ik al die deskundigen steeds houden. Die slag om de deskundige arm.

Voor later. Als blijkt dat ze er massaal naast hebben gezeten. Als de rust is teruggekeerd, het dodencijfer geteld en bijgeschreven in de geschiedenisboeken.

In de talkshow ‘Op 1’ zitten ze blijkbaar omhoog op dit gebied: Geen deskundige te krijgen dit weekend. Daarom halen ze Emeritus-hoogleraar voedingsleer professor Martijn Katan van stal. Parmantig deelt hij zijn deskundige mening met ons domme Hollanders. Die geen idee hebben wat we moeten eten in tijden van crisis?

Heks vraagt zich af wat de man komt doen.

Maar nee. De man heeft allerlei adviezen op het gebied van gezondheid in het algemeen. Zo sommeert hij ons om flink naar buiten te gaan om te sporten en te bewegen. Vooral oude mensen boven de 70 moeten dat dagelijks doen! Want anders raken ze hun spierweefsel kwijt. En dat komt niet terug.

‘Nadat ze de zo opgelopen Corona hebben overleefd,’ denkt Heks erachteraan, ‘In het geval dat.’

Dus we moeten ons massaal zorgen maken over een paar extra kilo’s. Met zijn allen lekker de hort op. En dan volop de kans lopen om Corona te krijgen. Waar je overigens geweldig van schijnt af te vallen. Zelfs als je de milde versie hebt.

Nou ja zeg. Dus deze man, een emeritus hoogleraar, bij wie je toch enig hersenweefsel in zijn kop vermoedt, maar het zullen wel weer de kleine uitwendig gedragen hersentjes zijn die dit soort onzin produceren, uitgerekend zo’n man verkoopt dit soort onzin.

Zijn gevaarlijke praatjes roepen ons op om massaal de straat op te gaan. Dagelijks. om te sporten en te bewegen. Vooral oude mensen boven de 70. Ik zeg het nog maar eens. Een deskundige!

Vervolgens geeft de deskundige emeritus hoogleraar, terwijl hij schalks in de camera lonkt, nog een geweldig advies. Om te voorkomen dat je een paar kilo aankomt moet je vooral met zijn tweetjes naar de supermarkt. Dan kun je elkaar ervan weerhouden om het verkeerde te kopen.

Waar heeft de man gezeten de laatste weken? Heeft hij poep in zijn oren? Als nu zelfs de talkshowhosts hem bij die laatste aanbeveling tot de orde roepen lacht hij -in zijn optiek- charmant. Wij vinden het onnozel, maar hij denkt er gewoon mee weg te komen. Met zijn onzinnige opmerkingen.

©Toverheks.com

©Toverheks.com

Toch knaagt het een beetje, dat hij op zijn vingers is getikt. Door gewone mensen. Leken! Niet over zijn aanbeveling massaal te gaan sporten overigens. Dat is niemand opgevallen, de idioterie van dat advies.

Het knaagt aan de emeritus hoogleraar voedingsleer, dat zijn verstandige raad wordt getorpedeerd. Hij moet toch iets kunnen bijdragen. Over wat er je mond in gaat bijvoorbeeld. Het echte veld van zijn expertise.

Maar hij voelt zich intussen shit. Na die verkapte reprimande. Hij weet nog niet eens hoe gekleurd hij er op staat met zijn plan om oude mensen de straat op te jagen om hun spierweefsel te redden. Alsof Olga Commandeur voor de kat zijn kut zoveel extra afleveringen ‘Nederland in beweging’ aan het opnemen is!

Zucht.

De man voelt zich shit en denkt aan zijn kont. Dat is de enige manier waarop ik wat volgt kan verklaren.

‘Mag ik nog 1 praktische tip geven. Als je lang binnen zit kun je verstopt raken. Eens in de 3 dagen wat kleine keuteltjes uitpersen. Nou, daar is iets, wat daartegen helpt, tarwezemelen. Gewoon vier eetlepels door je yoghurt of vla…..’

De man pleit overigens niet voor gezond eten. Verre van! Groente en fruit maakt zo weinig uit. Het maakt al helemaal niks uit voor je weerstand. Weerstand is niet gevoelig voor onze inspanningen op dat gebied. Het is een knop waar we niet aan kunnen draaien…..

Een raar advies van deze op papier verstandige man. Heeft hij nooit gehoord van het placebo effect? Hoe het idee dat je goed bezig bent al heel veel goed kan doen voor je lijf?

Bovendien lijkt het deze voedingsleek, Heks, verstandiger om je gewicht stabiel te houden middels gezonde voeding, dan door buiten in de gevarenzone te gaan lopen sporten. Of samen te gaan winkelen.

Wat is er mis met het eten van vitamines? Middels een gezonde salade? Hoef je ook niet aan de vieze voedingsvezels in je yoghurt of vla. Heeft de man misschien een deal met de zemelfabriek? Loopt hij daarom zo te zemelen? Is hij misschien zelf een superzemel? Of een keiharde keutel? Maakt hij daarom zo enthousiast reclame voor dit product?

Hij zou er overigens zelf ook goed aan doen om thuis te blijven. Met zijn zemelen. De man valt absoluut in de risicogroep.  (Man, oud, wellicht in bezit van dikke buik, dat kon Heks niet zien, die zat wellicht onder de tafel verstopt)

©Toverheks.com

©Toverheks.com, EET ZEMELEN!!!!!! JE BENT WAT JE EET!