Een zucht geeft lucht aan een hart vol smart. Maar werkt het ook bij angst en woede? Beter een beetje humor er tegenaan gooien. Lachen is overal goed voor. En: Er kleven ook positieve aspecten aan dit Corona tijdperk. Met name voor mensen met een kloterig immuunsysteem…….

Langzaamaan duiken er meer bemondkapte mensen op in het straatbeeld. Het zijn niet langer slechts oude dametjes op Ebikes, een incidentele razende heks op bezemsteel, verdwaalde toeristen of buitenlandse studenten. Ook gewone huis-tuin-en-keuken medelanders doen soms zo’n kopvod om hun toeter. Ik heb zelfs iemand zwaar op z’n Leids horen glibberen, niet gehinderd door dit beschermingsmiddel.

Ja, het gaat de goede kant op. Zeker voor het virus zelf. In dit tempo hebben we de besmettingsgraad binnen twee jaar terug gebracht naar een acceptabel niveau. Het schijnt dat zeker 85% van de bevolking zich min of meer aan de regels wil houden. Hoera!

Dat betekent nog altijd, dat 15% van plan is om zich nergens iets van aan te trekken. En dat is een flink percentage.

Maar laten we het positief blijven benaderen. wat kunnen die 15% nu eigenlijk aanrichten met hun gekwijl en gesnotter? Heel veel natuurlijk. Het blijft dweilen met de kraan open, zolang die groep zich anti sociaal blijft opstellen.

‘Wij Nederlanders zijn nu eenmaal heel eigenwijs,’ glimt een marktkoopvrouw trots, als ze wordt geïnterviewd over dit onderwerp op televisie. Het interesseert haar geen bal, wat die eigen wijsheid teweeg brengt. Is het wijsheid? Of heeft het mens stro in haar kop?

‘Ach, we hebben die mondkapjes maar verplicht gesteld om het duidelijk te krijgen,’ de baardaap van het RIVM debiteert zijn zoveelste stompzinnige uitspraak. Hiermee ondermijnt hij bij voorbaat willens en wetens het eventueel positieve effect van de mondkapjesplicht.

Waarom zou je je er in godsnaam aan houden, als een gezaghebbend figuur, het hoofd van de RIVM, het dragen ervan zo belachelijk maakt? Misschien wil hij zijn stoffige baard niet afscheren? En zijn die dingen gedragen in combinatie met schaambaard niet effectief? Ik doe maar een gooi….

Waarom is die man niet ontslagen? ‘Mondkapjes zijn gevaarlijk,’ roepen, alleen maar omdat er een tekort dreigt? Die man heeft heel wat onnodig besmette mensen op zijn geweten met die rare uitspraken. Zo niet erger…..

Ik kan het maar op 1 manier verklaren: Hij heeft dat moeten zeggen indertijd van Ruttekutte, die kon met zoiets stoms zelf niet aankomen natuurlijk! Tijdens zijn zogenaamde ‘intelligente lockdown’.

Ook zo’n bezopen begrip. Ik heb er nooit iets intelligents aan kunnen ontdekken. Het hele beleid staat sinds het begin bol van de stompzinnigheden. Het komt allemaal aan op ons gezond verstand, maar we zijn te stom om een mondkapje juist voor te doen tijdens de intelligente lockdown.

En nu houdt diezelfde Tutterutte de hand bovens s’mans baardige hoofd. Het verhaal zelf heeft intussen ook een baard.

Alle gekheid op een stokje, er zijn ook zeer positieve effecten van de Coronacrisis te bespeuren. Met name bij mensen met een waardeloos immuunsysteem, die het geluk hebben dit sluwe virus nog niet te hebben opgelopen.

‘Ik heb in geen tijden zo weinig griepjes gehad als het afgelopen half jaar,’ vertrouwt de Grote Vriendelijke Reus me onlangs toe. We staan buiten op flinke afstand van elkaar te klessebessen.

‘Ik heb dezelfde ervaring,’ roept Heks enthousiast, ‘Vlak voordat de pandemie begon, had ik een vaag griepje te pakken. Dat heeft een tijdje doorgesudderd. Daarna helemaal niks meer, tot ik een paar maanden terug weer een vaag virus op loop. Geen Corona, dat heb ik laten testen. Ook dit virus waart zoals gewoonlijk een tijdje rond in mijn lijf. En dat is alles….’

‘Normaal gesproken weet ik precies wat er zoal heerst, omdat ik alles op viraal gebied altijd mee pik. Zomer en winter. Ik heb elke maand wel een paar kleine gemene bezoekers, die de deur maar niet uit willen. Behalve dit jaar. Nog nooit zo weinig griep gehad, als de afgelopen periode. Ik ga die anderhalve meter, handgel en mondkapjes  gewoon handhaven in de toekomst!’

Het is natuurlijk wel zo, dat ik ondanks alle moeite en inzet toch een virusje heb opgepikt. Dat geeft ook te denken. Niet iedereen in mijn omgeving is voorzichtig helaas. Gelukkig hadden de onvoorzichtigen gewoon griep en geen Corona……. Maar je moet echt zo verschrikkelijk uitkijken, dat blijkt.

Ja, Heks, zemel maar lekker verder over die stomme kut Corona. alsof dat iemand interesseert. Zelf lees je helemaal niks meer, dat daarover gaat…..

Vandaag weer een wildvreemde thuiszorg over de vloer. Mijn vaste hulp laat het steeds afweten, omdat zijn vrouw telkens op Corona moet worden getest…….

‘We moeten het niet krijgen, Heksje, want hoe komen we er uit?’ zegt mijn zuster gisteren aan de telefoon. Ik belde de Don en zij pakte aan. Mijn telefoon doet af en toe de raarste dingen. Maar wat leuk om elkaar zo onverwacht te spreken!

‘Verpleeghuis vrees ik, als ik het al overleef…’ brom ik somber, ‘Pas maar goed op, zusje…..’ Niet zo gemakkelijk met een partner in het onderwijs, een thuiswonende dochter werkzaam in de verpleging en een eveneens thuiswonende zoon, die met kinderen werkt….

Dan zit ik hier betrekkelijk rustig. Zo lang ik binnen blijf. Zo lang ik niet de straat op ga. Niet te doen natuurlijk, met een paar hondjes…..