Pieter Pik voor al uw zaad…….

maagdenpalm zet ook zaad…

Er is een kwestie, die me bezighoudt. Dat gaat over het verschijnsel zaad, maar dan zaad in het plantenrijk. Dat dierlijk en menselijk zaad mannelijk zijn lijkt me evident. Het wordt duidelijk geproduceerd door mannelijke vertegenwoordigers van betreffende species.

Maar bij planten ligt dat anders. Je kent het verhaal vast wel, huh, wie niet, van bloemetjes en bijtjes. Hoe zo’n bijtje een beetje stuifmeel aan zijn pootjes krijgt, terwijl ze lekker nectar zit op te zuigen. Bijtjes die dat doen zijn altijd dames, de mannetjes heten darren, dat heeft geen arbeidzame connotatie toch? Zit niet te darren…

Maar goed, de damesbij is blij met die nectar en vliegt richting volgende rooftocht. Zodra ze het stampertje van een bloem raakt, geeft ze stuifmeel af. Gek ook weer, dat zo’n vrouwelijk aspect van de bloem nu juist weer stampertje heet….

Dan gebeurt er van alles in die bloem en ze zet zaad.

En volgens mij is dat een verkeerde benaming voor wat ze zet. Wij zetten koffie en thee, en als er een onbeschermd stampertje in de buurt komt dragen we vrucht. Maar wij, dames,  zetten geen zaad.

Gelden er in het plantenrijk dan andere regels? Kijk naar het stampertje.. Of is hier sprake van invloeden van het patriarchaat? En is het stampertje daar ook aan te wijten? Wordt dat hele prachtige proces opeens toegeschreven aan het mannelijke?

Ik ben opgegroeid in een tuiincentrumfamilie, wij verkochten zaad. Het best verkocht het zaad van Pieter Pik en Zonen. Die zonen onderstreepten al het persoonlijk succes van zijn zaad.Hij had zijn naam privé al lang veranderd, maar voor zijn product was het de beste reclame ooit….

Dus voor hem zou het ontzettend zuur zijn, als er een betere benaming kwam. Toch zit ik me af te vragen, welk woord de lading zou dekken. Vrucht is natuurlijk al bezet door vruchten. Misschien een geheel nieuw woord?

Ik ben er nog niet uit. Ook zal het nog een hele klus zijn om zo’n woord te implementeren in de taal. In mijn studie had ik ooit het vak sociolinguïstiek en daar heb ik van onthouden, dat taalveranderingen zich sociaal vaak van hoog naar laag bewegen. Met andere woorden: Iedereen aapt de aardappels in de kelen na.  En zo sijpelt een taalverandering langzaam door de sociale hiërarchie van de maatschappij. Dus ik zou het beste kunnen beginnen bij de koningin bijvoorbeeld. Ik weet niet of ik haar warm krijg voor de kwestie.

Een andere benadering is via HipHop. De straattaal doet via dit medium een opgang in het Algemeen Beschaafd Nederlands. De huidige sociolinguïstiek zal wel bol staan van dit fenomeen.

Ik kan Frogs eens vragen er een rap over te schrijven, wie weet slaat het nieuwe woord dan aan.

Maar eerst maar eens een goed woord bedenken. Ik nodig je uit om mee te denken. Ik hou jullie op de hoogte van de resultaten!

Ach ja, wat heerlijk om zo te zemelen, terwijl ik lig te klapperen van de griep. Het kan ook de koorts zijn hoor, die me aanzet tot dit gemijmer. Op de achtergrond staat de tv aan, Trinny en Suzanna nemen mensen onder handen, letterlijk, ze knijpen in borsten en billen. Ze kraken de slachtoffers eerst enorm af en dan lappen ze hun eigenwaarde weer helemaal op met een extreme makeover.

Er wordt geknipt en gekapt, hippe outfits aangemeten en nog een flinke laag verf aangebracht. En echt, wat een verschil! Iedereen blij, het geknijp wordt grif vergeven.

Het is waar, als je goed voor jezelf zorgt voel je je beter. Als je haar maar goed zit. Het oog wil ook wat. Maar aan mijn eigen gezicht is vandaag niet veel te redden. Ik blijf lekker binnen.Steenvrouw komt Ysbrandt uitlaten. En ze haalt een pak hondenvoer. De schat.

Er is nog veel meer te vertellen over namen in het plantenrijk. Er bestaan hele wonderlijke plantennamen, die ook weer te denken geven. Ik zal een tipje van de sluier oplichten: Erecta Pili, heb ik eens gezien in een botanische tuin in Schotland. Helaas is het plantje zo klein ( ! ), ik heb er geen goede afbeelding van gevonden…Of wat dacht je van de Vingerplant, deze laatste heeft zijn weg gevonden naar menig huishouden in de wilde jaren 60.

De vingervlugge vaste versie gewoon in een voortuintje