Verkwikkende kippensoep met mijn kikkervriend en luchtige gesprekken over zware onderwerpen met mijn beul. We blijken meer gemeen te hebben dan we dachten…..

Hoera! Het is 2016! Heks is blij dat dat putjaar van een 2015 eindelijk voorbij is. Het jaar van de grote deceptie heb ik oudejaarsavond grondig uitgerookt, weggeknald en doorgespoeld!

Een blanco jaar ligt voor me. Goede voornemens hebben is niet echt mijn ding. Ik ben wel eens op 1 januari begonnen met roken…. Maar ik hecht wel aan loslaten, afsluiten en opnieuw beginnen.

Ik kan me vergissen, maar ik geloof dat ik het dieptepunt van mijn depressie ben gepasseerd. En daar heeft het overgaan van de denkbeeldige grens rond de jaarwisseling absoluut aan bijgedragen.

Vanavond ga ik repeteren met mijn koor. Ik ben verkouden en mijn stem is grotendeels weg. Maar wat kan het schelen? Ik doe gewoon voor spek en bonen mee.

We beginnen met het instuderen van de  Matthäus-Passion. Het is de tweede keer dat ik meezing. Heerlijk. De kerstboom staat nog volledig opgetuigd in mijn woonkamer, de keukentafel staat vol kerststalletjes en ik ben alweer met de moord op het kerstkind bezig…..

Het is zaak om de eerste keer van de partij te zijn, want ik wil graag naast mijn vaste zangmaatje zitten. Op een plek waar ik ook mijn muziekstandaard kwijt kan.

Het leuke van de Matthäus is dat er veel gastzangers meedoen. Het koor verdriedubbelt. De gemiddelde leeftijd gaat drastisch omlaag. Ik hoop een paar zangers van vorig jaar terug te zien!

‘De kippensoep is klaar,’ app ik naar Frogs. We zijn allebei een beetje gammel. Een heksensoepje kan dan wonderen doen. Mijn kikkervriend is met Varkentje op stap. Daardoor heb ik een makkie vanmiddag.

Ik hoef alleen maar eventjes naar mijn geliefde martelmeester, de orthopedische fysiotherapeut. Terwijl hij me laat schreeuwen proberen we toch een gesprek te voeren. ‘Ik ga allemaal leuke dingen doen binnenkort,’ vertelt Heks, ‘Zoals lachtherapie en een narcistendag.’

‘Ik ben opgevoed door een narcist,’ zegt mijn beul, ‘Daardoor trek ik altijd zulke types aan. Ik heb er al heel wat versleten in mijn leven.’ Heks heeft ook last van een teveel aan dit menstype in haar toch al niet gemakkelijke bestaan. Vermoedelijk ook op vergelijkbare wijze ontstaan.

‘Ik kan je een geweldig boek aanraden, ‘Het verdwenen Zelf van Iris Koops,’ vertel ik hem, ‘Het is mijn bijbel tegenwoordig. Narcistische mensen kunnen je gek maken met hun manipulaties, gelieg, gestalk en akelige aanvallen. Door dit boek ben ik beter gaan begrijpen hoe het zit met die hopeloze mensen, zodat ik me hun pijnlijke gedrag minder aantrek. Bovendien: Deze mensen zijn bepaald niet ongevaarlijk: Een gewaarschuwd mens telt voor twee!’

‘Nou, misschien moet ik dat boek ook maar eens gaan lezen,’ zegt mijn geniepige behandelaar gekscherend, ‘Ik ga in elk geval ook leuke dingen doen, ik ga lekker op wintersport. Zo lang geleden dat ik dat gedaan heb. Ja, dat krijg je als je een relatie hebt met iemand die niet van sneeuw houdt. Nu het uit is ga ik weer lekker de bergen in, hoor!’

Heks kijkt hem verbaasd aan. ‘Je kunt toch ook gewoon sowieso lekker gaan skiën. Ik ga altijd schaatsen met mijn ex. Zijn vrouw houdt niet van kou. “Neem hem asjeblieft mee, Heks,’ zegt ze altijd, “Anders zit hij mij maar aan de kop te zeuren….”‘

Misschien is zijn ex ook wel een narciste. Dan laat je het wel uit je hoofd om je eigen plan te trekken. Het zorgt geheid voor problemen……

Terwijl ik in bed aan mijn blogje werk word ik zieker en zieker. Tegen de tijd dat ik klaar ben lijkt een avondje koor waanzin. Eerst maar eens eten. ‘Ik kom er aan,’ zegt Frogs als ik hem bel, hij heeft mijn soepberichtjes gemist. Zo gaan we dan lekker aan die kippensoep. MMMmmmmm. We knappen er allebei van op. Helaas voor Heks niet genoeg om toch naar het koor te gaan……

Zinnen die bij narcisme horen:

Narsisme
Als je echt van zou  houden dan…
Zie je niet wat je mij allemaal aandoet?
Je denkt alleen maar aan jezelf
Je hebt een gat in je hand
Nu zorg je ervoor dat ik weer boos moet worden
Laat mij dat maar doen, jij kan dat toch niet
Als ik het niet doe gebeurd het niet