Een beter mens zijn, dat willen we toch allemaal? Dat we er weinig van bakken is een ander verhaal. Maar volmaakte mensen zijn weer supersaai. Ze smijten vast niet met hun huisraad…. En dat is ook wel eens lekker op zijn tijd!

EEN BETER MENS, VOLMAAKTE MENS, Een beter mens zijn, dat willen we toch allemaal? Dat we er weinig van bakken is een ander verhaal. Zolang alles voor de wind gaat is het een eitje om liefdevol en met compassie door het leven te gaan. Zodra er stormen opsteken is het vaak gedaan met de evenwichtige houding.

Bij mij wel tenminste. Als ik uitgeput raak resten er nog slechts twee mogelijke reacties: Huilen met de pet of schelden….. De eerste reactie is een zeldzaamheid bij Heks. Maar omgekeerd bidden kan ik als de beste….

EEN BETER MENS, VOLMAAKTE MENS,

Vandaag helpt Cowboy me met het herinrichten van de badkamer. We sjouwen alle planken en kasten weer naar boven. Mijn lijf zegt nee, maar het moet. ‘Jullie moeten er aan geloven, armen! Vooruit met de geit, benen!’ Als alles boven staat gaan we de wasmachine waterpas zetten. Het onding wiebelt. Mijn waterpas is zo gevonden, maar waar is de waterpomptang? Ergens achterin de berging…..

EEN BETER MENS, VOLMAAKTE MENS, EEN BETER MENS, VOLMAAKTE MENS,

Scheldend vertrek ik naar mijn overvolle fietsenhok. Omdat mijn armen het niet doen, lukt het me niet om beweging te krijgen in de stapel overbodige teringzooi. Een golf van machteloze woede overspoelt me. Het maakt onvermoede krachten in mij los. Vals Yang noemt men dit verschijnsel in de traditionele Chinese geneeskunst. Een gevaarlijke conditie……

EEN BETER MENS, VOLMAAKTE MENS, , work in progress

Ik ruk en trek aan de stapel tot er beweging in komt. Dan smijt ik alles de gang in. Mijn koelbox sneuvelt, mijn elektrische fonduepan stuitert….. Een doos met kerstballen ontsnapt ternauwernood aan dit lot.

EEN BETER MENS, VOLMAAKTE MENS,

Aangetrokken door de herrie komt Cowboy naar beneden. Verbijsterd ziet hij van alles door de lucht vliegen. ‘Doe eens rustig!’ Maar nee, dit is de enige manier om het te doen. Mijn lijf wil niet meer, dus ik moet het vooruitschoppen. Met geweld. Subtiel bewegen is er niet meer bij.

EEN BETER MENS, VOLMAAKTE MENS, EEN BETER MENS, VOLMAAKTE MENS, , work in progress

Uiteindelijk vinden we de tang. Ik smijt alles weer terug. Wat een klotedag. Bah, bah. Bovengekomen blijkt dat mijn lief geen gat ziet in de te verrichten werkzaamheden. Ik pleeg een noodoproep naar Steenvrouw. Haar zoon is geweldig handig. Hij heeft geen tijd. Misschien morgen…..

EEN BETER MENS, VOLMAAKTE MENS, , work in progress

‘ Ach schat, laat maar zitten. Ik besteed het wel uit. Ik ga even lekker eten, ik moet straks naar het koor.’ Heks berust uiteindelijk  in haar lot: Eeuwig leven op een vuilnisbelt.

‘Je mag wel opschieten,’ zegt Cowboy, ‘Het is 10 voor 1.’ Potverdorie. Krijg nou wat. Moet ik me enorm haasten. Geen tijd voor koffie of een boterham……. Ik heb nog nauwelijks iets gegeten vandaag, want vanmorgen moest ik eerst uitgebreid met mijn zieke hondje op stap.

EEN BETER MENS, VOLMAAKTE MENS,

Ons heksenteken….

Nijdig pak ik mijn spullen bij elkaar. Al dat gehaast. Getver. Onderweg gris ik een pak glutenvrije koekjes mee uit de biowinkel. En dan dat pleureskoor. Moeten we opeens vier uur repeteren in plaats van tweeëneenhalf. Veel te lang voor zo’n kreukel als ik.

Een beter mens zijn. Oh, wat wil ik dat graag. Me nergens meer druk over maken. Liefdevol en begrijpend reageren op alles en iedereen. Met charme en humor mijn beperkingen dragen. Dankbaar zijn als mensen me helpen, maar ook begripvol als ze dat niet doen. Vrolijk alle Mannetjes hun geklungel vergeven. Gezellig blijven als ik niet op of neer kan en verrek van de pijn.  Lachend ten onder gaan. Me niet uit het veld laten slaan door in de woonkamer zeikende, poepende en kotsende honden en in bed schijtende katten.  Me niets aantrekken van het slaaptekort omdat er dag en nacht wordt geboord en geklopt in en rond mijn Heksenhuis…….. En ga zo maar door.

EEN BETER MENS, VOLMAAKTE MENS,

In plaats daarvan ben ik al dagen woest. Grommend fiets ik door de stad met een slome Ysbrandt. ‘Loop nou eens door, ouwe man!’ foeter ik. Ik ben bits tegen een buurman, die het waagt aan mijn kop te zaniken als mijn doodzieke varkentje bloed poept in een gemeenteperk tegenover zijn huis. Ik bijt bijna de kop af van een dronken vrouw, die mijn vilten hoedje probeert af te pakken op straat. Ik blaf harder dan mijn hond.

EEN BETER MENS, VOLMAAKTE MENS, , work in progress

q

Het is maar goed, dat die hopeloze badkamerverbouwing ten einde is. Ik mis mijn goede humeurtje! Nu nog het schilderwerk rondom mijn huis uitzitten met alle bijbehorende extra werkzaamheden. En de restauratie van mijn vloer. Volgende week komt een vloermannetje de schade opnemen. Meuh…….

EEN BETER MENS, VOLMAAKTE MENS,

Volgends Thich Nath Hanh moeten in elk geval af van ons meerderwaardigheidscomplex, ons minderwaardigheidscomplex en ons gelijkheidscomplex…….

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.